Choucroute (шукрут)

Минулого літа мені пощастило відвідати  Ельзас.

Гостювала я в чудовій родині тьоті Бріджит, яка навчила мене готувати місцеву страву – шукрут (sürkrüt), в перекладі –  “кисла капуста”.

Ельзасці вважають цю страву зимовою, бо вона дуже калорійна, тому,  її готують в холодний період року. Дуже дякую тьоті Бріджит за те, що вона погодилась готувати цю страву в червні ( французам важко порушувати власні гастрономічні традиції). 

Отже, щоб приготувати шукрут, вам знадобляться:

– квашена капуста
– морква
– цибулька
– біле сухе вино
– спеції ( чорний перець (горошок), гвоздика, ягідки ялівцю)
– сало, ковбаса, сосиски, шинка

 collage1
Ріжемо сало великими шматками, кладемо його на дно великої каструлі, обсмажуємо.
Далі викладаємо шар капусти, заливаємо вином. В цибульку запихаємо гвоздику, викладаємо поверх капусти, кладемо морквочку і кладемо спеції.

collage3

Заливаємо це все водою, тушкуємо 1 годину на слабкому вогні.

DSC05261

Через годину додаємо сосиски і ковбасу.
За бажанням, можна ще додати сюди цілу очищену картоплю, але ми варили її окремо.

collage4

Накриваємо кришкою і тушкуємо ще хвилин з 30.

Подаємо все на великій тарілці, щоб кожен зміг взяти собі те, що до смаку.

DSC05277

Cмачного всім, хто таки приготує цю страву. Чекатиму на ваші відгуки 😉

P.S.  un grand merci a la famille Franck pour la recette et pour les bon moments 🙂

600805_4232610781764_1386799039_n