Tarte flambée (тарт фламбе)

В перекладі з французької, tarte flambée  – “палаючий пиріг”. Це ще одна традиційна Ельзаська нямка, яку мене навчили готувати саме там.
На перший погляд, цей пиріг нагадує піцу (ніколи не кажіть про це ельзасцю!), але насправді це не зовсім піца, хоч для цього пирога, як і для піци, дуже важливою є якість тіста.

Для того, щоб приготувати ідеальне тісто для тарт фламбе, вам знадобиться:

– 250г борошна
– 30мл рафінованої олії (якщо у вас ще немає мірної скляночки, то раджу придбати, дуже зручна штука)
– щіпка солі
– 120мл теплої води

Змішуємо борошно з сілюю, олією, додаємо теплу воду і гарнесенько все вимішуємо.
Далі тісто треба розкачати так, шоб воно було не більше 3мм завтовшки. Вирізаємо кружечок, який і буде основою для нашого “палаючого пирога”.

DSC05265

 Далі готуємо соус:

Треба взяти густу сметанку, змішати її з невеликою кількість вершків, посолити, поперчити добряче, приправити мускатним горіхом (на кінчику ножа) і гарнесенько все перемішати.

Для начинки нам знадобляться:

– шинка (порізати маленькими смужками)
– цибулька (порізати тоненькими кружечками)

сало

Далі все дуже просто.

Беремо наші заготовки, намазуємо їх соусом, притрушуємо шматочками шинки і цибульки.

DSC05269

DSC05274

Коли все готово, відправляємо наш пиріг в духовку, попередньо розігріту до 250 градусів, і випікаємо до готовності.
Треба уважно слідкувати, щоб тісто не пригоріло, адже воно дуже тонке.

Ось в такій “печі” ми випікали наш “палаючий пиріг”:

DSC05272

Це було набагато складніше, ніж в звичайній духовці, саме тому,  тарт фламбе в нас постійно пригорали 😀
Але то нічого, загальним результатом всі лишились задоволені 😉

От таким от традиційним смаколиком мене пригощали в Ельзасі. Смакувала я цю страву в чудовій компанії німців і французів, в маленькому містечку Hultehouse.

Порада.

* Оскільки тісто має бути не товстіше 3мм, його буде важко перенести з дошки на деко, тому,  раджу розкачувати його на пергаментному папері, а далі, прямо з папером, відправляти в духовку.

* Якщо лінуєтесь готувати тісто, можна взяти звичайне тісто для піци. Французи так роблять, і нічого. Але справжнього ельзаського смаку я вам не гарантую.

Цікавинки.

* Інколи до тарт фламбе ще додають тертий сир, але це більш модернізований варіант. В традиційних ельзаських рецептах про сир не згадується.
* Можна готувати тарт фламбе з яблуками та корицею, замість шинки і цибулі, як десерт, це зараз дуже популярно в Ельзасі, але знову ж таки, це вже сучасна страва.

  • Требуде попробувати 🙂

    • Спробуй, це дешево, швидко, ще й смачно 🙂