Як правильно обрати хурму.

Листопад-грудень – найбезбарвніші, на мою думку, місяці року. Не знаю як вам, а мені в цей період особливо хочеться кольорів і я знаходжу їх в фруктах, адже це і гарно, і смачно і корисно.
Думаю, всі погодяться, що в цей період, найбільше увагу привертає і хурма, адже її ну дуже гарно розкладають на стелажах
Мало кому відомо, але хурма – це ягода. Лікарі називають її “йодистою ягодою”, за високий вміст йоду. Характерна в’язкість хурми зумовлена наявністю в ній дубильних речовин. У хурмі також містяться вітаміни С, Р і групи В, а також  калій, кальцій, магній – елементи, які дуже потрібні нашому серцю. Хурма навіть допомагає думати, тому вона особливо корисна в період підвищеного розумового навантаження ( наприклад студентам під час сесії 🙂 ).  А ще, як не дивно, хурма  містить вдвічі більше клітковини, ніж яблучко



Щоб в повній мірі насолодитись смаком хурми, треба вміти правильно обирати її.
На наших ринках можна зустріти хурму двох сортів – Корольок та Шарон.
Для тих, хто не хоче довго обирати, рекомендую сорт Корольок, він дуже солодкий, і майже ніколи не в”яже. Якщо ви розрізали хурму сорту Корольок, а всередині вона має темно-коричневі прожилки – радійте, адже вам потрапив до рук так званий, “шоколадний корольок” – дуже-дуже соковитий і солодкий.
З сортом Шарон треба бути обережними, адже ці плоди смачні лише після повного дозрівання.
Який би сорт ви не обрали ( а я вам раджу скуштувати обидва), слід дотримуватись кількох основних правил при виборі хурми:
1. Перше, на що слід звернути увагу – це плодоніжка і листочки, вони мають бути повністю сухими, мати темно-сірий, трохи буруватий колір.
2. На дотик хурма має бути м”якенькою.
3. Зверніть увагу на шкірку, вона має бути блискучою, глянцевою, майже прозорою, якщо на плодах є білий наліт, значить вони ще не стиглі.

Якщо ви мучились-мучились при виборі хурми, а прийшовши додому виявили, що вона терпка, не розчаровуйтесь, існує кілька методів, які допоможуть “штучно” зробити хурму смачною:
1. Покласти плоди в морозильну камеру на деякий час.
2. потримати в теплій воді.
3. Проколоти, в кількох місцях, голочкою, попередньо змоченою в спирті.
(після цих маніпуляцій таніни, що містяться в хурмі, руйнуються, і вона знову стає смачною)

Якщо жоден з цих методів не допоміг, подавіть плоди вилочкою, і зробіть собі маску для обличчя (особливо корисна для жирної та проблемної шкіри) 🙂

І ще один маленький лайфхак: якщо ви купили ну дуже стиглу і м’яку хурму, краще не ріжте її на шматочки, зріжте верхню частинку, з плодоніжкою, і їжте ложкою

Смачного всім 🙂